Lyon

Lyon
Lyon má vlastní systém metra, který se skládá z 4 linek (A, B, C a D) a 40 stanic, pokrývajících většinu města a jeho předměstí. Metro v Lyonu je provozováno společností TCL (Transports en Commun Lyonnais) a je jedním z nejdůležitějších prostředků hromadné dopravy ve městě.

Linka A v Lyonu má délku přibližně 10 km a je nejstarší linkou metra v městě, která byla zprovozněna v roce 1978. Spojuje západní a východní část města, konkrétně stanice Perrache a Vaulx-en-Velin La Soie. Na lince A je celkem 14 stanic.

Linka B je dlouhá přibližně 11 km a byla zprovozněna v roce 1981. Spojuje severní a jižní část města, konkrétně stanice Charpennes a Gare d'Oullins. Na lince B je celkem 10 stanic.

Linka C je nejdelší linkou v Lyonu s délkou přibližně 13 km a má celkem 14 stanic. Byla zprovozněna v roce 1984 a spojuje západní část města s jihovýchodem, konkrétně stanice Cuire a Hôtel de Ville - Louis Pradel.

Linka D byla zprovozněna v roce 1991 a je nejkratší linkou v Lyonu s délkou přibližně 6 km. Spojuje sever a jih města, konkrétně stanice Gare de Vaise a Gare de Vénissieux. Na lince D je celkem 12 stanic.

Všechny linky metra v Lyonu jsou plně automatizované, bez řidiče. Vlaky na všech linkách jezdí v pravidelných intervalech, většinou každých 5 až 10 minut v pracovní dny a každých 10 až 15 minut o víkendech. Vlaky jsou moderní a pohodlné, s klimatizací a bezplatným Wi-Fi připojením.

Ceny jízdného v metru se liší v závislosti na vzdálenosti, kterou chcete jet. Pro jednotlivou jízdu můžete zakoupit lístek v automatech na stanicích metra nebo prostřednictvím aplikace pro mobilní telefony TCL. Pokud plánujete používat veřejnou dopravu v Lyonu často, můžete si také zakoupit 24hodinovou nebo 72hodinovou jízdenku. 

Galerie

Lyon | Fandíme filmu Lyon | Fandíme filmu

Written by

Eshop

beer with travel eshop

About

astrif fifth

Dva kamarádi od dětství. Máme rádi vlaky a pivo. Sem tam někam jedeme a pak o tom vyprávíme a píšeme.

Follow

Categories