#03
Budapest & Beograd

#03__Budapest & Beograd
  1. Den 1
  2. Den 2
  3. Den 3
  4. Den 4

25.09. - DEN 2

40h @ BEOGRAD

7:03 Beograd Glavna Železnička Stanica ( )

První minuta v Bělehradě. Místní hlavní nádraží velikosti pražské Masaryčky je významný balkánský dopravní hub - vlaky odsud vyrážejí směr Bulharsko, Černá Hora, Řecko, Maďarsko, Slovinsko, atd.. V těsné blízkosti se nachází i autobusové nádraží.

7:37 HostelChe

Malý hostel s velmi příjemným personálem. Jedná se o větší byt v udržovaným činžovním domě. Společný obývací pokoj s kuchyňským koutem, toaleta a koupelna. Kapacita hostelu bude tak 25 - 30 postelí. Člověk se tu cítí jako doma.
Dobrá poloha (z nádraží cca 10-15 min pěšky) - ulice Kneza Mihaila, kde to žije dnem i nocí začíná 2min od hostelu.
Hostel je velmi čistý. Drobnou nevýhodou je pouze 1 koupelna - při ranní špičce, než na vás dojde řada, si člověk počká 20 - 30min. Celkově hodnotíme kladně atmosféru a celkový feeling hostelu, personál i polohu.

Hostely jsou z jistýho pohledu magické místo. Ať jste v Praze, Bělehradě, nebo Pekingu, vaše cesta se zde protne s cestovateli z celého světa. Pozdravíte se, nebo prohodíte pár věr. Pokud zafunguje lidská chemie, dáte pivo a probíráte odkud jedete a kam povedou vaše kroky dál. Je to inspirující a dodává to pocit svobody.

Zatímco se na pohovce rozkoukáváme a plánujeme, kam během dne půjdeme, z jednoho z pokojů vyjde chlapík s vizáží Ježíše, sedne si, vytáhne kabel z nějž na jedné straně koukají dva ohlodané dráty, druhou tvoří lightning konektor na iPhone. Dráty s jistotou absolventa ČVUT vrazí do zásuvky, troška kvrdlání a iPhone hlásí, že dostává přísun potřebné energie. S Ježíšem se dáváme do řeči - vypráví nám, že je z anglického Portsmouthu a vyrazil objevovat život východní Evropy. Na kole. Má za sebou zatím Česko (díky), Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a nyní Srbsko. Dvě věci, které jej na dosavadní cestě nejvíce překvapily, jsou přítomnost jiných zásuvek (tím se vysvětluje jeho alternativní způsob nabíjení) a také to, že tu není žádný divoký východ, ale lidé tu žijí stejně civilizovaně jako v UK. To je dobré vědět, že!

8:20 Ulica Kneza Mihaila ( / )

Pomalu se probouzející slavná (před pár minutami nám to říkal říkal recepční) ulice Kneza Mihaila - zde měníme něco EUR na Srbské dináry

  • 1CZK 4,5 RSD 

Ihned po úspěšné transakci se objevuje také náznak hladu, který vyvolala lákavá vůně pizzy z přilehlého bistra. Prodavač sympaťák nám oznamuje, že je bohužel stále ještě zavřeného. Neveselé.

Bělehrad je město kaváren - je jich tu opravdu spousta a jsou na každém rohu. Od tradičních ve vídeňském stylu po moderní designové podniky. Zastavujeme v Cafe&Factory a Many dává kávu. 

8:43 Kalemegdan gornji grad ( / )

Nad soutokem řek Sávy a Dunaje se tyčí pevnost Kalemegdan (cca 5min pěšky z hostelu). Jedna z prvních věcí, co nás zaujme, je výstava fotografií (fakt moc hezkých) z trans-sibiřské magistrály...že by inspirace do budoucna? On je tu celkově dost cítit vliv RF - od nápisů na zdech, přes všude přítomné suvenýry s Vladimírem Vladimírovičem.

9:01 Kalemegdan gornji grad

10:26 Beer brejk - Cvetni Trg ( )

Cvetni Trg - malé náměstí, podél kterého jsou z jedné strany obchody s květinami a z druhé bary. Kousek od vybombardovaných budov a chrámu Sv. Sávy.

11:46 Ulica Nemanjina ( )

V roce 1999 byl Bělehrad terčem bombardování (je děsivé, že to je celkem nedávno..v tu dobu už jsme měli zlato z Nagana). Místní nechali na dvou místech torza budov jako připomínku neveselých časů.

11:56 Beer brejk - Trg Slavija ( / )

Náměstí Slavija, největší náměstí v Bělehradě, které připomíná pražský Kulaťák. V rohu náměstí svítí zářivými slunečníky "Jelen" stánek, který smrdí po přepáleném oleji a u plastových stolů pokrytých igelitovým ubrusem s nánosem popela a mastnoty sedí tři již řádně připití dělníci. Krásný výhled, příjemné prostředí - jasná volba! Sledujeme dopravu na Kulaťáku. Dopravní systém tu je úplná anarchie - během cca půl hodiny jsme svědky asi 47 situací (jasný, z fotky to zrovna tak nevypadá), které měly zaručené skončit fatální srážkou. Překvapivě se tak nestalo ani jednou - je vidět, že bělehradští mají v tom chaosu systém. 

12:36 Hram svetog Save ( )

13:17 Nicola Tesla Museum

Povinnost asi pro každýho kluka. Zajímavý moc!

14:04 Gastro brejk - Burrito Madre

14:40 Beer brejk - Tašmajdan park ( )

15:20 Velvyslanectví ČR v Bělehradě ( )

17:49 Stadion Rajko Mitić ( )

  •  Ke Stadionu jedeme taxíkem od nádraží (10 min / 90 Kč).

18:00

  •  Vstupenky na hlavní tribunu (sektor západ) - 500 RSD (110 Kč)
  •  Lístky kupujeme bez problémů v pokladně před zápasem

20:24 FK Crvena zvezda vs FK Vojvodina

  • Nejvíc na zápase frčí světlice a hned po nich popcorn.
  • Neprodává se žádný alkohol, ani pivo.

Srbský fotbal je známý především tím, že má jedny z nejdivočejších fanoušků - hlavně to platí o Bělehradských týmech FK Crvena zvezda a FK Partizan. Na Youtube je možné najít spoustu výživného materiálu, kde si člověk může udělat obrázek o průběhu utkání - Srbové jsou holt horkokrevná nátura.

Malé sportovní faux pas. Druhá polovina zápasu, domácí Zvezda vede už 3:0 a Vojvodina útočí a snižuje na 3:1. Many vyskakuje radostně ze sedačky, tleská a kvituje podařenou sportovní akci hostujícího útočníka. Tento projev radosti ze sportovního výkonu se však nesetkává s pochopením všude přítomných fanoušků oděných do červeno - bílých barev. Celá situace se po chvíli uklidnila a budiž omluvou, že Many nepatří mezi pravidelné návštěvníky fotbalových klání.

cca 22:30 - 01:00

Po fotbale vyrážíme pěšky s davem a během 30 min přicházíme na Trg Slavia. Pokračujeme dále do čtvrti Bohemian, která je symbolem pouličního života Bělehradu. V malé kavárně v malé ulici sedáme na zahrádku a dáváme si pivo. Čas vyplňujeme velmi vážnou slovní hrou, která vznikla a zanikla u rozvrzaného stolu s půl litrem v ruce.

Před hostelem se zastavujeme v obchodě (velmi moderní alternativa 7 Eleven / Žabky a otevřeno zde mají 24/7) - bereme do ruky lokální Zaječarsko a stojíme ve frontě u pokladny. Dva Srbové stojící před námi drží v ruce Budvar a s lehce opovržlivým výrazem a smíchem v koutku nám sdělují za jaký patok se právě chystáme utratit v přepočtu 12 Kč. Náš pohled přistane na jimi hrdě držené lahvi s nápisem Budweiser Budvar Original 10 a víme svoje. Dobrou.

« Předchozí den
Další den »

Written by