#02
Auschwitz & Warszawa

#02__Auschwitz & Warszawa
  1. Den 1
  2. Den 2

24.4. -  DEN 2 

K - O - C - O - V - I - N - A

10:25 Green Caffe Nero

Nutná ranní káva (kterou Vláďa nepije) a pokus o restart Manyho života.

11:56 Metro

  • 2 linky metra
  • Prvni otevření 1995
  • 20min za 3,4 Zł a 15 Zł na 24 hod do první zóny
  • poměrně dobrý stav

Před polednem se vydáváme ještě na jednu cestu po centru, ať se podíváme na město za světla. Jelikož Vláďa už plánuje, kam a jak musíme jít abychom  se podívali na místní národní stadion, naše kroky (za pomoci Google map) směřují k první lince metra, která nás zaveze na další místo našeho putování. 

Metro ve Varšavě je poměrně nové (první linka byla otevřena v roce 1995) a tak je v dobrém stavu. Přeprava funguje podobně jako u nás v Praze, proto  není problém s orientaci. Aktuálně má Varšava dvě linky, ta druhá je z roku 2015 a čiší novotou. Nové stanice nás dostávají moderním stylem, který je odlišován barevnými schématy. Na lince M1 jezdí nám známé sovětské vozy 81-71 (stejně jako u nás modernizovány) a modernější vozy formy Altsom, na linku M2 dodala soupravy firma Siemens.

Cestování varšavským metrem je pohodlné a není ani drahé. V nabídce je několik druhů časových jízdenek od 20 min po celý den v rozmezí 3,4 zloté až 15 zlotých. Lístky platí na celou MHD a je tedy nutné jen prověřit, zda nepotřebujete lístek i do druhého tarifního pásma (to se ale netýká metra).

12:20 Stadion Narodowy ( )

Moderní stanice metra v blízkosti stadionu sousedí s vlakovou zastávkou. Co se týče promyšlené dopravní dostupnosti, může být tento sportovně - kulturní stánek vzorem. Stadion Poláci postavili k příležitosti EURA 2012 a patří rozhodně k dominantám Varšavy. Pozorujeme místní vlakovou trať, po které jeden za druhým projíždí lokální i dálkové vlaky a je potřeba uznat, že v tomto směru   jsou Poláci o krok napřed. Od roku 2007 zabrali a zmodernizovali svou železniční síť a jako první post-komunistický stát mají v provozu vysokorychlostní železnici (Krakov - Varšava - Gdaňsk). Hodnotíme vlakové soupravy a plánujeme, kam příště vyrazíme vlakem... 

12:34 Most Świetokrzyski - Varšavský maraton ( )

Cestou od stadionu jdeme na Most Świetokrzyski (v provozu od roku 2000), který dnes nepatří automobilům, ale běžcům. Ve Varšavě se totiž koná Orlen Marathon - jeden ze závodů světového kalendáře. Zastavujeme a povzbuzujeme závodníky - je fajn zatleskat, když vidíte jak běžci dřou do roztrhání těla a vy stejně máte pořád chuť si sednout a dát si vychlazenou plzeň.

12:56 Metro Nowy Świat-Uniwersytet

U stadionu nasedáme opět na metro a po krátkém střetu Vládi s automatem na lístky (Vláďa nakonec těsně vyhrává) míříme zpět do centra.

13:10 Gastro Brejk - Bobby Burger

Opět zasahuje všudypřítomný hlad a tak jdeme do Bobby Burger - malého bistra, které je hned naproti našemu hostelu. Objednáváme burger, ale nejvíc nás dostala příloha Chilly Cheese Fries (hranolky v kornoutu kydnutý v Chilli con carne a zalitý chedarem ). Vizuálně odpudivý, chuťově výborný a pěkně sytý, ideální na kocovinou zmáhané žaludky. Pro slabší jedlíky by to rozhodně stačilo jako hlavní chod.

14:04 Milovaný a nenáviděný Palác kultury i Nauki ( )

Po cestě k autu ještě obdivujeme impozantní Palác kultury a pomalu se s Varšavou loučíme.

Čas říci Varšavě sbohem ! Co my na to? 

Varšava nás velice mile překvapila - na rozdíl od Prahy nemá v podstatě žádnou historickou část (důsledek 2. světové války), ale jsou zde naopak moderní mrakodrapy. Celkově je město opravdu živé (bereme zkušenost pouze z našeho pobytu v centru města) a lidé jsou velice přátelští. Několikrát se nám stalo, že nás zastavili na ulici a ptali se, zda-li jsme Češi. Do Manyho 2 kluci v baru před hostelem nalili vodku, protože kdysi byli na Žižkově a moc se jim tam líbilo. 

Celý trip jsme dali bezhotovostně až na 2 parkování (2 EUR - Osvětim / 30 Zł Varšava). Platit kartou není vůbec žádný problém. Big up Warszaw & brzy někde ciao!

« Předchozí den

Written by