Stockholm

Stockholm
Stockholmské metro je systém podzemní dráhy v hlavním městě Švédska, Stockholmu. Je to největší podzemní systém ve Skandinávii a jeden z největších v Evropě, s celkovou délkou tratí přibližně 108 km a 100 stanicemi.

Vlaky metra v Stockholmu jsou v provozu každý den, od časných ranních hodin do pozdních nočních hodin, s frekvencí vlaků v hlavních částech dne v intervalu od 5 do 10 minut. V průběhu pozdních nočních hodin se frekvence vlaků snižuje na intervaly od 10 do 15 minut.

Většina stanic metra je hloubených a nachází se pod povrchem města, ačkoli existují i některé nadzemní stanice. Tyto stanice jsou obvykle vyzdobené různými uměleckými díly, které jsou vystaveny na stěnách nebo instalovány jako sochy a plastiky.

Systém metra v Stockholmu se skládá ze tří hlavních linek - Zelená, Červená a Modrá. Každá z těchto linek je označena písmenem, což usnadňuje orientaci a plánování cest.

Linka zelená (Green Line) se táhne od severu města až k jihu a obsahuje 49 stanic. Zelená linka je nejdelší ze všech linek a má celkovou délku přibližně 41,5 km.

Červená linka (Red Line) se táhne od východu města k západu a obsahuje 36 stanic. Tato linka je dlouhá přibližně 41,2 km.

Modrá linka (Blue Line) se skládá ze dvou částí - jedna část se táhne na jih a druhá na západ a obsahuje celkem 20 stanic. Tato linka má celkovou délku přibližně 25,5 km.

Kromě těchto tří linek existuje také krátká linka, která spojuje dvě významné nádraží - Stockholm Central Station a Stockholm South Station. Tato linka se nazývá linka T13 a má pouze 2 stanice.

Celý systém metra v Stockholmu je provozován společností Storstockholms Lokaltrafik (SL) a ceny jízdného se liší v závislosti na zóně, do které cestujete. Cestovní lístky lze zakoupit v automatech na stanicích nebo pomocí mobilní aplikace SL.

 

Written by

Eshop

beer with travel eshop

About

astrif fifth

Dva kamarádi od dětství. Máme rádi vlaky a pivo. Sem tam někam jedeme a pak o tom vyprávíme a píšeme.

Follow

Categories