#04
Berlin

#04__Berlin
Na konci října jsme koupili letenky z Bukurešti do Berlína za 5 EUR. Člověk míní a osud plánování času mění. Z cesty do Bukurešti zatím nic nebude. Vyrážíme tedy vlakem do Berlína, který patří jednoznačně mezi naše neoblíbenější města v Evropě!
  1. Den 1
  2. Den 2
2. - 3. 12. 2016
Berlín (DE)
397 km
350 km
35h
9h
26h
42 piv
35 km
2 981 CZK
1 414 CZK
1 567 CZK

2.12. - DEN 1

5:41

Je zima a prší. Potkáváme se v City Elefantu linky S1 cestou vlakem na vlak.

6:12

Tradiční zastávka v obchodě na Hlavním nádraží (otevírá v 6:00). Bereme plechovky plzně a lahev vody (Vláďa tu svou dovezl netknutou zpět do Prahy).

6:27 EC 178 Alois Negrelli

  •  VLAK EC 178 Alois Negrelli
  •  Odjezd v 6:27, Praha hlavní nádraží
  •  Příjezd v 10:58, Berlin Hbf
  •  662Kč (24 EUR) / osoba (kupeno online přes CD eshop)
  •  Lístky jsme koupili 20. listopadu a ještě předchozí večer byla cena 386 Kč za osobu. S nákupem se holt nevyplácí otálet. Jízdenky stačí mít elektronicky, např. v aplikaci Můj vlak od ČD.  

Revitalizované kupé pro 6 osob - nový interiér. Příjemné posezení. Zásuvky. Z Prahy do Ústí s náma jede mladý týpek a velmi nenápadně dělá, že neposlouchá o čem se bavíme, ale opak je pravdou. Že to lidi mají zapotřebí. Snídáme plzně a obložené housky z domova (každý děkujeme své ženě za přípravu). Možná došlo i na paštiku (??).

8:43 Dresden Hauptbahnhof ( )

Drážďany nás vyburcovaly k přesunu z kupé do restauračního vozu. Tentokrát sedíme hned ve vedlejším vagóně a tak to celé zabere přibližně 15 vteřin.

10:41 Speisewagen

Oproti vlaku Praha - Budapešť je vybavení jídelního vozu krapet odlišné (interiér) a nabídka stejná. Nevýhodou je ale absence zásuvek. 

Ve vlacích, které jedou z Prahy na západ (zní to teda dost hrozně,co?), jsou jiné ceny na území Česka a jiné na území Německa. Platit je možné v hotovosti (CZK / EUR) i kartou.

  •  Pilsner Urquell 0,33 - 29 CZK (Praha - Děčín)
  •  Pilsner Urquell 0,33 - 89 CZK (Děčín - Berlín)

Z Drážďan do Berlína to trvá přesně pět plzní. Touhle logikou je to tedy stejně daleko jako z Bratislavy do Budapešti. 

26h @ BERLIN

11:07 Berlin Hbf - Thief ( )

Berlin Hauptbahnhof (Hbf) je v provozu od roku 2006 a patří mezi největší nádraží v Evropě, na první pohled působí spíše jako nákupní galerie.

Probíhá zde náš první pokus o nákup jízdenek na metro - automat na nástupišti však neakceptuje platební karty (!). Nedá se nic dělat a do centra vyrážíme pěšky.

11:41 Schiffbauerdamm ( )

11:42 Schiffbauerdamm & Reichstag ( / )

Procházíme náplavku podél Spreevy a přes vodu pozorujeme monumentální budovu Reichstagu, přecházíme Marschallbrücke (nejspíš Maršálův most) a přicházíme na slavnou ulici Unter den Linden a Pariser Platz

11:56 Pariser Platz & Brandenburger Tor ( / )

12:13 Památník holocaustu ( / )

12:25 Beer brejk - Mall of Berlin ( )

Vánoční trh s pár dřevěnými stánky před vchodem do obchodního centra - naši pozornost zaujme ten s indickým curry a německým ležákem za 2,50 Eur.

13:41 Checkpoint Charlie ( / )

Checkpoint Charlie je takové jakože must see místo v Berlíně. Dnes spíš (především) turistická atrakce, kde se za 2 EUR můžete na památku vyfotit s vojákem (figurantem). V mekáči naproti dáváme aspoň Double cheesburger.

METRO

  •  Berlin S-Bahn web
  •  Single - 2,80 EUR
  •  Day - 7 EUR (platí pouze do 3h ráno, ne 24h)
  •  Automaty na jízdenky neberou karty, i když je na nich napsáno, že platba kartou je možná

Konečně se dostáváme do metra, které v Berlíně jezdí od roku 1902. Aktuálně má berlínské metro 9 linek, které stejně jako v řadě evropských měst hustě pokrývají celé centrum a končí v okrajových částech Berlína. Metro v Berlíně má dva profily tratě, starší užší a novější širší. Vlaky, co jezdí v tunelech (a nejen v nich - Berlín má řadu tratí nad úrovní vozovky) jsou různé, ale nám se samozřejmě nejvíc líbily ty nejstarší. Dopravu po městě doplňují autobusy, tramvaje a hlavně S-Bahn! Veškerý pohyb v metru na nástupištích a přestupech je pohodlný a přehledný (žádné dlouhé přechody z linky na linku).

14:30 EastSeven Berlin Hostel

Skvělý hostel - po všech stránkách vychytaný a domyšlený. Jedná se o činžovní budovu (4-5 pater bez výtahu). Dolní část tvoří recepce, společné prostory a také velká zahrada. V horních patrech jsou pokoje. Všude je neskutečná čistota. Recepční jsou přátelští a komunikativní - nabízejí nám berlínský pilsner. Neodmítáme.

Spíme v 8-mi lůžkovém dormu, když přicházíme do pokoje, nikdo tu není. Krátkou zastávku v hostelu korunujeme pivkem a je na čase jít zase dál.

 Skvělý hostel - 100% doporučujeme

16:00 Gastro brejk - Lemon Grass Scent

Vietnamská restaurace pár metrů od hostelu EastSeven. Dáváme křupavé kuře a pivo. Jídlo dobré a obsluha příjemná! 
Mimochodem Vláďa se poprvé v životě pokouší (nutno říci, že úspěšně) jíst hůlkami (calling Asia).

17:04 Alexanderplatz - Vánoční trh ( / )

V tuhle chvíli naprosto upřímně, urputně a marně hledáme místo, kde si budeme moci koupit pivo. Fakt. Pivo, které nebude stát 5 a více Euro.

17:11 Berliner Dom ( / )

...s hledáním jsme stále neúspěšní, ale pohled na Berlínskou katerdrálu je fajn

17:33 COOP Anti-War Café-Bar ( )

Kdo hledá, ten najde! V tomto případě to platí dvojnásob. Tento bar / galerie / manufaktura / knihovna je místem s jednoznačným názorem, který na vás promlouvá z každého centimetru zdi, podlahy i stropu. Názorem hodně levicovým nutno podotknout. Sedíme na pohovce hned vedle baru a pozorujeme cvrkot štamgastů - postaviček, lidí a celé to působí jako scéna z absurdního konverzačního bijáku.

Chlapík za barem nám podává dvě piva a láká nás na večerní jam session, která bude dole v klubu. Zní to zajímavě, ale vše necháváme osudu a pokračujeme dál.

Hlavním lákadlem tu je české pivo za 1,50 Eur. 

19:17 Metro - Görlitzer Bahnhof

Kreuzberg! Čtvrť s podobnou atmosférou jinde v Evropě nenajdete. Metro tu jezdí podobně jako v Bronxu po mostech nad zemí. Efektivní!

19:20  CoreTex 

Tohle místo je ráj pro každou punkovou duši !!!

V obchodě u pultu stojí dva punkeři - prodavači. Ptáme se, kde v okolí si dát pivo v punkové hospodě - dostáváme několik doporučení. Nejbližší je Milchbar (to jako fakt?), hned za rohem.

19:45 Milchbar

Tak jsme tady. Sedáme si na bar. Koukáme na interiér - má design podmořského dna a připomíná diskotéky okresních měst let devadesátých.

Veselá barmanka ve středních letech ale hned jednoduše rozptýlí nástin pochyb - pouští do éteru desku Indestructible našich oblíbených Rancid. Tenhle Mléčný bar patří okamžitě mezi naše oblíbená místa!

Řešíme co s načatým večerem, místní základna však zatím vyhrává. Možná se pak ještě půjdem podívat na levičáckou jam session...

22:52 COOP Anti-War Café-Bar

Zpět na místě činu v Anti War Cafe. Jak říkal předtím chlapík za barem - je tu prý dnes jam session. Ano prý.

Po nekonečném ladění a štelování instrumentů "TO" konečně začalo. Jamovali nám následující hudebníci:

  • Mastný vlas - saxofon
  • Tichý autista - kytara
  • Pan Au - doprovodná kytara
  • Ruský antirytmus - bubínek

Všemu sekundoval podivný milenecký pár pozorující celou situaci z rohové pohovky.

Po pár minutách si udělá názor i člověk bez talentu. My na to nemáme a utíkáme před náloží disharmonie o patro výše.

23:48 Metro - Alexanderplatz

Cesta do hostelu. Dnešní skóre je vyrovnané -  za 16 hod na nohou 16 piv. To jde. Tak jdem.

Další den »

Written by