Jak získat běloruská víza?

Jak získat běloruská víza?
Pokud do Běloruska letíte (netýka se ovšem letů z Ruska), tak od 2. Srpna 2018 nejsou potřeba víza (na dobu pobytu do 30ti dní). My ale chceme jet vlakem, tak jak to je v tomto případě?

Pokud do Běloruska vstupujete po zemi, tedy pěšky, vozem, autobusem či vlakem - víza jsou stále potřeba. Zde jsou naše postřehy a poznatky s žádání o vízum na pražské ambasádě Běloruské republiky. 

Vystavení víza trvá pět pracovních dní. My jsme první pokus absolvovali 18. září. Druhý, naštěstí již úsěšný 24. září a víza jsme v ruce drželi 1. října. 

Než vyrazíte na velvyslanectví, dejte si dohromady všechny potřebné doklady, protože jinak dopadnete jako my - doklady, které jsou vypsané na webu jsme měli všechny, ale stejně nás napoprvé vyhodili a museli jsme dodat x dalších potvrzení, ale o tom až za chvilku.

Co je potřeba mít za dokumenty?

Potvrzení o ubytování - na tohle pozor, protože v našem případě to byl právě kámen úrazu. Rozhodně nestačí mít jen vytištěný papír z Booking.com, nebo jiného portálu sprostředkovávajícím ubytování. Je potřeba do hotelu / hostelu napsat aby vám poslali orazítkovaný a podepsaný scan, kde bude vaše jméno, datum narození a číslo pasu. V Brestu a v Minsku jsme nám vyšli vstříc a žádný problém s tím nebyl.

Teď ale důležité - pokud budete bydlet jako my v hostelu, tak jsou potřeba ještě další papíry. A to scan koncese, že daný hostel může oficiálně vykonávat ubytovací služby a pak kopie platné nájemní smlouvy s majitelem nemovitosti. Když nám to odměřená paní za přepážkou říkala, tak jsme nevěřili vlastním uším. Ale diskutovat tu fakt moc nejde. Potřebné dokumenty nám hostely poslaly bez problému a na druhý pokus už vše bylo v pořádku. Pokud budete bydlet v hotelu, tak tyto extra papíry potřeba prý nejsou. Divné a nelogické, ale je třeba to brát jako fakt. 

Popis extra dokumentů v azbuce: 

Dokumenty máme a jde se na podání!

Všechny potřebné papíry je potřeba donést na ambasádu, která sídlí v Troji a nejlépe se tam dostanete buď autem, nebo autobusem 112 z Nádraží Holišovice (vystupte na zastávce Čechova škola).

Otevřeno je každý den, krom čtvrtka, od 9h do 12. Co jsme tak vypozorovali, tak vízový formulář je zajímá nejméně, jen to prolétnou. Víc pozornosti věnují věcem spojeným s ubytováním. Na druhý pokus jsme už ovšem prošli na výbornou a za odměnu jsme vyfasovali malý papírek s číslem bankovního účtu a informaci, že nejdřív musíme zaplatit administrativní poplatek a pak se teprve žádost oficiálně začne zpracovávat.

No dobrá, jedeme tedy do nejbližší ČSOB vložit peníze na účet. Poplatek je 60 EUR za osobu a platba je možná pouze v hotovosti v ČSOB. Nejbližší je naštěstí pár zastávek tramvají číslo 17 v Kobylisích. Za necelou hodinku jsme zpět, odevzdáváme potvrzení o platbě a na oplátku dostáváme informaci, že víza budou hotová za 5 pracovních dní.

Jak řekli, tak se i stalo a za týden si vyzvedáváme naše pasy s nalepeným běloruským vízem. Nejdříve odměřená a né zcela příjemná paní za okénkem s každou další návštěvou o kousíčkek roztála, ale o nějaké super přátelské atmosféře se mluvit nedá. 

Adresa ambasády: 

Velvyslanectví Republiky Bělarus
Sádky 626/17, 171 00 Praha-Troja
http://czech.mfa.gov.by/cs/

Ještě malá poznámka nakonec - v čekárně leží reklamní prospekty lákající turisty na krásy Běloruska. V jednom z nich je načrtnutá mapa evropy a koukáme, že se tu ještě někdo nevypořádal s rozpadem Československa...ale co rok výroby je 2017, tak se třeba někdy dočkáme. 

Written by

Eshop

beer with travel eshop

About

astrif fifth

Dva kamarádi od dětství. Máme rádi vlaky a pivo. Sem tam někam jedeme a pak o tom vyprávíme a píšeme.

Follow

Categories