#02
Auschwitz & Warszawa

#02__Auschwitz & Warszawa
Na pivo do Varšavy. Jo a vezmem to přes Osvětim!  Na tom, že vyrazíme někam za hranice, jsme se domluvili kolem 7. - 8. piva pár dní předtím. Vzhledem k časovým možnostem volíme návštěvu koncentračního tábora v Osvětimi (Auschwitz), odkud pojedeme na pivo do Varšavy, kde přespíme a další den zpět do Prahy.
  1. Den 1
  2. Den 2
23. - 24. 4. 2016
Osvětim (PL), Varšava (PL)
1 444 km
40h
16h
24h
22 piv
38,5 km
2 803 CZK
1 323 CZK
475 CZK
1 004 CZK

Na cestu vyrážíme vybaveni kreditkou, svačinou a mincí v hodnotě 2 EUR, která si pohodlně ležela ve dveřích auta. Polsko u nás zatím není symbolem nějaké cool destinace, což je vlastně docela škoda. Země je to velká a o zajímavá místa tam jistě nebude nouze. Jo a mimochodem, věděli jste, že Fryderyk Chopin byl Polák?

23.4. - DEN 1

8:10

Z Prahy vyrážíme lehce po šesté, legenda českých dálnic D-1 nám ukázala svou milejší tvář a po dvou hodinách už dáváme svačinu (díky Kristýnko!!) na benzínce v Brně. Jasně, jako dvě paka se u toho musíme vyfotit! 

3h @ Auschwitz - Birkenau  
11:00 - 14: 00

  •  Auschwitz - Birkenau ( / )
  •  Auschwitz (tam kde jsme nebyli) 
  •  Birkenau (tam kde jsme byli) 

Parkujeme na parkovišti po levé straně příjezdové silnice - cena 2 EUR, nebo ekvivalent v Zlotých. Platba pouze v hotovosti (náhoda, že ve dveřích auta leží mince stejné hodnoty). V pokladně památníku záhy zjišťujeme, že prohlídka je možná pouze ve skupině s průvodcem - za cca 70 min. Ani skupinu, ani průvodce, ani čekat se nám nechce a tak vyrážíme pěšky do cca 15 min vzdálené Březinky (Birkenau), kde se nachází druhá část koncentračního tábora. Vstup se zde neplatí a taky se dá parkovat přímo u vstupní brány tábora.

14:30

Zpět u auta, nastartovat a odjezd směr Varšava. Cestu nám zpříjemňuje opakovaný poslech Katky Perryjové a Bloodhound Gang. Nejvíce samozřejmě paříme na song The Bad Touch. Kdo vyrůstal v devadesátkách, ten to musí milovat!

21h @ WARSZAWA 

V Polsku se nemůže pít alkohol na ulici, což jsme zjistili až při policejní kontrole 

Přijíždíme do Varšavy a s krátícím se časem do cíle (tzn. parkoviště) celkem rovnoměrně roste chuť na vychlazený pivo - 2 km před cílem benzínka, v ruce 2x Kasztelan v plechu, pípnutí kreditky a za 90 vteřin už je auto zase v pohybu. 

18:16 Chmielna ( )

Auto necháme přes noc na parkovišti v ulici Chmielna 73 (30 Zł / den). Parkoviště je cca 5-7 min od nádraží Warszawa Centralna a 15-18 min od hostelu New World (aka Nowy Świat). Zaparkované auto opouštíme srkajíc z plechovky vychlazeného Kasztelana. Samozřejmě si pořídíme hrozně "cool" sellfíčko a spolu s větou, která oslavuje rozhodnutí neparkovat v centru a liberálnost vůči pití alkoholu na ulici u nás zastavuje bílý Hyundai i30. Vylézá policajt a ostře nás žádá o doklady (hartusil i něco jiného, ale to již navždy zůstane v propadlišti neporozumění) Tak jo. Je docela hustej. Nastává trocha jeho pruzení a našich nechápavejch, ublíženejch a tázavejch pohledů. Následuje dotaz kolik máme u sebe peněz. Odpovídáme po pravdě, že žádné - pouze kartu. S teatrálním protočením očí nám vrací doklady, nasedá a Hyundai odjíždí hledat další hříšníky. První seznámení s městem máme tedy za sebou.

19:45 Hostel New World

Příjemný, malý hostel, který se nachází ve třetím patře činžovní budovy (poctivá výška pater tak při opakovaném výšlapu důkladně prověří váš kardiovaskulární systém). Recepční v hostelu příjemná a komunikativní. Výborná poloha přímo na hlavní třídě Nowy Swiat. V okolí spousta všeho, co člověk potřebuje k přežití v cizím městě - bary, obchody, restaurace a prezidentský palác. Jedinou výtku máme k počtu toalet a sprch (u obou pouze jeden exemplář). Celkově hostel New World doporučujeme!

V hostelu dáváme první legální pivo a potkáváme skupinku 5-ti Čechů - ve složení normální týpek, hip hopper vzor 2002 a 3 fotbaloví chuligáni (jeden z nich se tutově jmenoval Lumír). S normálním týpkem prohazujem pár slov, mimo jiné se dozvídáme, že pochází z Tuchlovic, jako naši oblíbení Selfish (tleskáme tomu, kdo si dnes ještě vzpomene). Společný pivko a vyrážíme podívat se Varšavě na zoubek. 

Lepší, ani horší fotku hostelu prostě nemáme...divný

Náš plán je nemít žádný plán.  

21:05 Gastro brejk

Zjišťujeme, že poslední jídlo, které jsme dnes pozřeli, byla houska v 8 ráno někde u Brna. Je na čase se trochu posilnit. Na začátku ulice Świętojańska (roh s Plac Zamkowy) objednáváme v okýnku 2x hot dog (karty berou) a jak se tu říká wszystko jest znów w porządku.

21:27 Beer brejk ( )

V restauraci Pod Samsonem dáváme "Żywiec z beczki" za 7 Zł. Ve zkratce - příjemné venkovní posezení s nepříjemnou obsluhou.

21:59 Varšava staré město 

První návštěva Varšavy si žádá si město prohlédnout a tak procházíme ulice centra (Nowy Świat, Krakowskie Przedmieście, plac Zamkowy, rynek Starego Miasta) a sem tam se zastavíme na jedno. Pro ilustraci stačí tahle scéna.  

Centrum Varšavy není nikterak velké, ale působí příjemně (včetně lidí, kteří nás 3x zastavili s tím, zda-li jsme z Čech).

Viděli jsme (telegraficky): 

  • velký závod in-lajnistů
  • střední ohňostroj
  • malou náboženskou manifestaci 

00:00 ???? !!!!!!! Pijalnia wódki i piwa

Při nočním návratu na hostel se dáváme se do řeči s jedním z Čechů (hip hopper vzor 2002). Ten nás ještě vytáhne ven se slovy, že musíme do místní nálevny (PIjalnia), která je hned vedle hostelu. Při konverzaci probíráme hlavně rozdíl mezi tuzemskou a polskou hip hopovou scénou. Hlavní poznatek, který si odnášíme je, že ta polská je 5 - 15 let napřed.

Pijalnia Wódki i Piwa je takový polský McDonald's pro alkoholiky. Síť vcelku vkusných náleven, kde většina položek stojí 4 Zł a otevřeno je non stop.

Při pohledu na místní mládež je asi jasný, že mladí Poláci (sledujeme se zaujetím dvě dívky) do sebe naházejí během pár minut několik vodek, zapijí to pivem a vesele pokračují dál. Tenhle příjemnej živej bar je taková startovní čára, kde se dá upravit takovým stylem, že to pro mnohé bude i čára konečná.

Další den »

Written by